Az ezüst az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, pozitív hatása miatt,
gyógyszerként használták a penicilin feltalálása előtt.
1940-ben R. A. Kehoe mérései szerint az akkori napi átlagos zöldségek, gyümölcsök ezüst
tartalma 50 - 100 mikrogramm volt. Az 1992-es Earth Summit Report szerint az USA-ban a
talaj ásványi anyag tartalma 85%-al csökkent az utóbbi 100 évben.
Az ezüstkolloid kis mennyiségben szükséges a szervezet számára, sokakban felmerülhet a
pótlás jelentősége.
Az ezüst edényekben hosszabb ideig frissek maradtak az italok,ha a tejbe ezüstdollárt
tettek, később savanyodott meg.
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az ezüstkolloid 650 féle kórokozóval szemben
ellenálló, és kb 6 perc alatt képes semlegesíteni a baktériumokat.
Az antibiotikumokkal ellentétben a vastagbélben lévő hasznos bélflórát sem károsítja
mert a vékonybélben szívódik fel.
Nagy előnye,hogy más gyógyszerekkel nem lép kölcsönhatásba.
Lakókörnyezetünk kritikusabb helyeinek mellékhatás mentes antibakteriális tisztítására is
használhatjuk.Jót tesz növényeinknek bakteriális vagy gombás fertőzés esetén,ívóvízünk
fertőtlenítésére is kiváló.
Fogyasztható mennyiség napi maximum 50 mikrogramm pótlás engedhető meg Peter A. Lindemann
szerint. Nem lehet étellel, itallal, ivóvízzel keverni. Ez a mennyiség kb 2 teáskanálnyi
ezüstkolloid vízben van,ha az 5ppm koncentrációjú. Ha 10 ppm-es, akkor egy teáskanálnyiban.
Ennél többet fogyasztani Lindemann szerint csak egy-két napig tanácsos,terápiás kezelésként,
akkor is éhgyomorra maximum 4 teáskanálnyit (5ppm) és utána szünetet kell tartani.
Az ezüstkolloid nagyon érzékeny a fényre,ezért sötétsárga üvegben, hűvös helyen kell tárolni.