Több gyártási módszer létezik, amik jelentősen különböző végtermékekhez vezetnek,
a manapság leggyakrabban használt módszer, az ezüst elektrolízises készítése.
Az elektrolízises kolloid-készítéshez a víz minősége abszolút kritikus, csakis
színtiszta desztillált vizet szabad használni. Ez a kritérium az ezüstkolloid
készítéséhez.
Legfontosabb a részecskék mérete és tisztasága. A "részecskék fajlagos felülete"
a legjobb mérvadó a minőséghez.Minél kisebb méretűek az ezüst szemcsék, annál
hatásosabbak, egyrészt a megnövekedett fajlagos felület, másrészt a könnyebb
elterjedés miatt a szervezetben.
A részecske/ion arány nagyon fontos, mert minél több ion van jelen,annál
nemkívánatosabb a végtermék. Az ezüst-ionok okozzák a fémes ízt is.
A cél a minél kevesebb ezüst-ion tartalom elérése.
A parányi méretű ezüstszemcsékre az emésztő-savak nem hatnak és kis méretük
miatt bejutnak a vérkeringésbe, ahol patogénekkel találkozva elpusztítják
azokat anélkül hogy a részecskékben jelentősebb változás történne.
Az 50 nm feletti szemcseméret túl nagy ahhoz hogy azok lebegve hasznos kolloidot
képezzenek. Az ennél nagyobb méretű ezüst a fentiek miatt kerülendő.
Emiatt nem lehet a desztillált vízbe sót rakni a jobb vezetőképesség elérése
érdekében,mert a só nagyobb méretű ezüst szemcséket és nem kívánatos ezüst-kloridot
eredményez.
A sárgás szín csakis nagyobb méretű kolloid szemcséknél fordul elő. Ez egy mércéje
lehet a minőségnek.A 200 nm (0.2 mikrométer) körüli, vagy annál nagyobb méretű
ezüst szemcsék nyelik el legjobban az indigó színt, ezért jelenik meg annak
fordítottja a sárga szín. Ha a sárga elszíneződés nem jelenik meg egy hirtelen
erős bevilágításnál, akkor ennél kisebb a szemcsék mérete.
Nagyon kis méretű ezüstkolloid átlátszó. A jó minőségű termékek mind színtelenek.
De az átlátszó víz akármilyen minőséget is jelenthet.
Az ionmentes ezüstkolloid sötétpiros színű, ilyet házilag nem lehet készíteni.